суботу, 13 червня 2009 р.

Karneval der Kulturen та враження зсередини



Українська молодь взяла участь 31-го травня 2009-го року в параді берлінського карнавалу культур (
Karneval der Kulturen), який проходив з 29-го травня по 1-ше червня. Учасники карнавалу, жителі Берліну, презентують країни, вихідцями яких вони є. Туристи охоче відвідують такий показ мултикультуральності міста, який не має аналогів в Німеччині. Цього року взяли участь понад 90 груп, представляючих близько 70 національностей. Представники України взяли вперше участь в вже 14 років існуючому карнавалі. Амбівалентність заходу полягає в тому, що презентуються народи (культури) в їх вельми стереотипному обліку, який уможливлює швидке впізнання представленої країни на фоні сучасного, відкритого всьому новому, нехтуючого традиційні обмеження Берліні. При цьому українське традиційне вбрання спонукає до ассоціацій з багато чим табуізованим німецько-національним. Такої проблеми в, наприклад, груп, танцюючих зараз масово облюбовані традиційні латино-американські танці в барвистих бікіні не було.
Ми розбавили вихід крім всього іншого своєю молодістю і не червоними, а білими «робінгудськими» чобітками. Radio MultiCult2.0 (ініціатор Karneval der Kulturen 14 років тому, тоді Radio MultiCulti) розбавило ситуацію тим, що ставило нам постійно непідходящі, нами заздалегідь відхилені мелодії. Проте до трьох підготовлених для танців пісень черга також дійшла. Одна з яких пролунала, здається, за 5 годин один раз, вступаючи місце безлічі інших мелодій замість ще двох запланованих. Отож йдучи на Karneval der Kulturen потрібно брати з собою не тільки строї, а й здатність в танцювальній формі швидко реагувати в непередбачених ситуаціях.
Іспанці і бангладешці, які були ще двома групами від Radio MultiCult2.0, підтанцьовували під українські пісні. Ми ж в свою «мультукультуральну» чергу рухались міксом рухів українських танців під іспанські та безліч інших хітів. Вартим побачити були граціозні рухи „сальси“ українського хлопця в вишиванці і шароварах! Ось поєднання старого й нового, свого і чужого, краси і краси.
Дощ терпляче чекав кінця виступу культур і країн. Відвідувачі не втомлювались користуватись фотоапаратами, а веселі динамічні українські мелодії змушували посмішки танцювати на обличчях маси люду під червневим сонцем Креуцбергу.
Бути учасником карнавалу було набагато цікавіше, ніж як в минулі роки, його глядачем.

Ну і зовсім наостанок: нас відвідала дівчина-ровесниця україно-бангладешського походження. Берлін. Мултикультуральність. Карнавал.

Ірина Мозоль

Немає коментарів:

Дописати коментар